Opper-Nubië

Opper-Nubië, het huidige Soedan, was rijk aan grondstoffen zoals goud, wierook, ivoor en ebbenhout. Daarom werden er al ten tijde van het Oude Rijk handelsexpedities naar dit gebied geleid vanuit Egypte. Door de eeuwen heen veranderde het contact tussen Opper-Nubië en Egypte en daarmee ook de wederzijdse beïnvloeding op de cultuur. De zwarte farao’s, die vanaf de 25ste dynastie vanuit Opper-Nubië over Egypte regeerden, lieten zich in de beeldhouwkunst en architectuur inspireren door de beeldhouwwerken de monumenten van Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk. Omstreeks het begin van onze jaartelling wist Opper-Nubië zich aan de invloedsfeer van Egypte te onttrekken en werd een zelfstandige staat. De faraonische cultuur bleef echter gehandhaafd in het gebied en hield zelfs langer stand dan in Egypte zelf.
Dankzij een unieke samenwerking tussen fotograaf, vormgever Hans Schoens en egyptoloog Huub Pragt is dit prachtige boek over Opper-Nubië tot stand gekomen.
Door middel van prachtige gedetailleerde kleurenfoto’s, overzichtskaarten, plattegronden en een uitgebreide Nederlandse uitleg en bijschriften wordt u meegenomen op een fascinerende reis langs de monumenten van dit bijzondere gebied.

Bekijk hier de video

Naar boek bestellen

 

 

 

Inhoudelijk bestaat dit deel Opper-Nubië uit:

De Nubische koningslijst
De onderkoningen van Nubië
Naga
Wad ban Naga
Moesawwarat es-Soefra
El-Hassa
Meroë
De necropool van Meroë
Dangeil
Noeri
Napata & Gebel Barkal
Sanam
El-Koerroe
Oud-Dongola tot Tombos
Kerma
Nauri tot Amara
Semna & Koemma
Oeronarti & Mirgissa
Boehen tot Aboe Oda

Tekst: Hans Schoens & Huub Pragt
Fotografie en illustraties: Hans Schoens m.m.v. Hans van den Berg, Mariëlle van Kampen, Hans Ollerman en Huub Pragt
Redactie & Productie: Jolanda Rijsdam
Eindredactie: Huub Pragt

Boek: A4 formaat, 312 pagina’s.

ISBN: 978-90-810474-4-9

 

Bekijk hier de inhoudsopgave en het hoofdstuk over Naga: